Friday, 27 December 2013

Membuka Hati Yang Tertutup

Assalamualaikum hamba-hamba Allah,

Hari ni aku nak share tentang cara membuka hati kita yang dah tertutup tu . Actually aku baru lepas baca cara-cara ni semua dari buku Panduan Mencerdaskan Minda by Ustazah Siti Nor Bahyah Mahamood dan Jaafar Salleh. Best tau buku ni . Sesuai sangat untuk students . Lagi-lagi students yang nak menduduki peperiksaan .

So aku just copy je ni dari buku tu . Mana la tahu berguna untuk semua orang .

Menurut Imam al-Ghazali di dalam kitabnya Ihya' Ulumiddin, hati seseorang itu akan tertutup daripada memperolehi ilmu yang benar sehinggalah dia menjalankan usaha yang serius iaitu:

1. Mengutamakan mujahadah iaitu berjuang melawan kehendak nafsu menyeleweng dari jalan
   Allah. Allah s.w.t  berfirman, maksudnya: " Dan orang yang berjuang untuk mencari    keredhaan ) Kami, sesungguhnya Kami akan tunjukkan mereka jalan-jalan Kami." ( Surah al-  Ankabut: 69 ) .

2. Menghapuskan semua sifat-sifat mazmumah iaitu sifat peribadi yang tercela.

3. Menjauhi maksiat.

4. Meninggalkan perkara-perkara yang melalaikan daripada mengingati Allah.

5. Banyak bertawakal kepada Allah.

6. Zuhud atau meninggalkan kecintaan kepada keduniaan yang melampau atau perkara yang    melalaikan.

7. Berusaha menjauhi tuntunan syaitan.

8. Ikhlas kepada Allah. Dengan keikhlasan itu hati akan suci dan bersih lalu dipenuhi 'nur' .   Dengan 'nur' ini segala ilmu pengetahuan mudah difahami dan diserap.

9. Membaca al-Quran. Selalu membaca al-Quran kerana dengannya akan terbuka sinar hati dan  akan mudah menerima ilmu. Al-Quran adalah tangga untuk mencapai ilmu di Luh Mahfuz di  mana kandungan al-Quran itu sendiri berasal dari catatan di Luh Mahfuz sebagaimana yang    dijelaskan Allah dalam firman-Nya, maksudnya " Bahkan, yang mereka dustakan ialan al-Quran    yang mulia, yang tersimpan di dalam Luh Mahfuz. " ( Surah al-Buruj: 21-22 )

10. Merujuk kepada al-Quran dan hadis kerana kedua-duanya adalah sumber ilmu sejati dan  penyempurna kepada akal manusia. Ilmu pengetahuan yang benar akan memperolehi sinar apabila    dihubungkan dengan kedua-dua sumber asli ini.

11. Mengamalkan  ilmu yang dipelajari. Seseorang muhaddis terkemuka, Ibnu as-Salah menyebutkan bahawa Syeikh Waqi, pernah berkata: " Apabila anda ingin menghafal hadis, hendaklah anda mengamalkan ajarannya. "


Alat seperti  tasbih ini membantu hati kita ini mengingati Allah.

Jadi setakat ini yang aku mampu share . Aku harap panduan ini semua dapat membantu korang semua untuk memperolehi kejayaan di dunia dan di akhirat. Aminn .

Saturday, 7 December 2013

New Life

Assalamualaikum & Hi everyone! (: 

So now I will tell you all about my new life . Aku bersyukur sangat sebab masih diberi peluang untuk berubah . Emm mungkin belum berubah sepenuhnya . Tapi sekarang aku sangat-sangat-sangat suka dengan kehidupan aku sekarang sebab kalau nak dibandingkan dengan kehidupan aku yang dulu , hmm okay malas nak ingat or pikir lagi . Biarlah semua tu berlalu . Aku nak berubah . Aku cuba setiap hari walaupun ianya kadang-kadang amat susah untuk dilakukan .


Aku bersyukur sangat-sangat sebab masih mempunyai family & kawan-kawan yang sudi membimbing and bagi nasihat yang berguna kepada aku . Mereka semua lah yang dah banyak ubah diri aku menjadi yang lebih baik especially akak aku yang sulung . Dia banyak mengubah aku . Selalu bagi aku nasihat . Selalu tegur aku bila aku buat salah . Dia sorang je la yang tahu bila aku tengah sedih . 

Now I realize my smile is more meaningful than before because sometimes I began to wonder about the nature of a smile . I knew what people said about the eyes, that they were the windows to the soul . What about a smile? I noticed when you smiled at someone, you couldn't really see yourself smile unless you saw your smile returned to you on someone else's face. I began to think of all the unforgettable smiles in my life . I just close my eyes & waited for the smiles that popped up in my mind . So this is my new colour . I have Allah S.W.T . I have my family . I have my health. I have my freedom & I have my friends ♡ . There is so much to be thankful for . Alhamdulillah .

Friday, 6 December 2013

I'm Back



Assalammualaikum & Hi everyone. A bit to long I'm not updates this blog yaa because this year I have a big examinations (PMR). So apa lagi kan, kena fokus la . Nak update blog ni memang tak sempat la . Budak exam biasalah weekend pon busy dengan homework & tuition right . But now , In Sha Allah I will updates this blog . Jadi kepada sesiapa yang baru visit blog aku ni, aku nak bagi tahu yang aku dah lama menceburi dalam dunia blogger ni ( Menceburi okay!) perghh ayat kalau boleh nak gramatis lagi . Tapi aku tahu mesti ada yang pelik kan? . Pelik la kan sebab kalau blog ni dah lama why doesnt have  any updates pon sebelum ni kan . So now I will tell you WHY . Actually aku da pernah updates blog ni but aku dah buang . Because what , because aku tak  suka baca apa yang aku updates dulu . Entahlah susah nak explain. Sometimes aku cakap dengan diri aku sendiri *Eee kenapalah aku ni Stupid sangat updates benda-benda macam tu dulu* . Aku rasa semua yang aku updates dulu tu semuanya merepek! . Maybe time aku update-update blog dulu tu aku masih belum matang kan. So now, aku nak updates blog ni tentang life aku . Aku nak kongsi pengalaman lama yang telah banyak mengajar dan mematangkan diri aku . Aku akan kongsikan something yang bermanfaat or tentang kehidupan aku je kat blog ni . Bagi aku pengalaman yang buruk banyak mengajar kita erti kehidupan yang sebenar . So learn from it . "Learn from your past" . Tapi jangan ulangi kesalahan yang sama pulak . Okay sampai sini je dulu. I will updates a new posts later okay . Assalammulaikum again & bye